luni, 28 iunie 2010

Recenzie film : American Teen (2008) - Adolescenţii renunţă la ficţiune

Publicat de FLORIN la 21:48
Ceea ce face interesant filmul ‚American Teen’, ce prezintă poveştile a patru adolescenţi aflaţi în ultimul an de liceu, este faptul că este documentar. Poveştile clasice cu regina balului cea blondă şi răzbunătoare, rebela pasionată de artă, care cântă într-o formaţie, sportivul şcolii şi tocilarul singuratic sunt găsite în realitate de regizoarea Nanette Burstein şi urmărite timp de un an. Rezultatul funcţionează excelent, fiindcă ştim că de data asta pe ecran apar persoane reale.

Însă ‚American Teen’ se deschide neconvingător. Teama că un documentar nu ar putea lua locul ficţiunii este oferită spectatorului mai ales datorită insistenţei regizoarei de a căuta clişeele din filmele cu adolescenţi cunoscute.

Când însă această explorare insistentă se linişteşte, încet observăm cum persoanele reale devin mai mult sau mai puţin aceleaşi cu eroii dintr-un ‚Reality bites’.

Prin superbe introduceri de animaţie ajungem să le cunoaştem visele, temerile, presiunile create de societate, părinţi, ei însuşi. Şi apoi urmează un an din viaţa lor, ce aduce împliniri, dezamăgiri, renunţări, căutări … de sine, de romantism, de distracţie.

Pe rând fiecare personaj se descarcă în faţa camerei, ce devine un instrument de sprijin pentru idealurile acestora. Poate cel mai bine se foloseşte de ea Hannah Bailey, rebela adolescentă, a cărei poveste devine momentul de strălucire a filmului. Bineînţeles, alegerea ar putea subiectivă, fiindcă toate persoanele întâlnesc camera în momente importante din viaţa lor.

Interesant, afectiv şi cel mai important real ‚American Teen’ găseşte sinceritatea spiritului tânăr, iar asta e un lucru deloc uşor de făcut. El a reuşit.

Trailer

Recenzii recomandate
Recenzie film : The Lumiere Brothers’ First Films (1996) - De la începutul cinematografiei, primele capodopere
Recenzie film : Earth (2007) - Pământ, un echilibru natural uluitor în pericol
Recenzie film : Kapitalism, reţeta noastră secretă (2010)

0 comentarii on "Recenzie film : American Teen (2008) - Adolescenţii renunţă la ficţiune"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez