miercuri, 16 iunie 2010

Recenzie The Amazing Truth about Queen Raquella (2008) - Un vis imposibil pentru o întreagă comunitate

Publicat de FLORIN la 17:30
The Amazing Truth about Queen Raquella’ nu este exact povestea Cenuşăresei, nici măcar la un nivel mai provocator, aşa cum filmul a fost promovat. Nu este documentar, dar este „înzestrat” cu o naraţiune aproape identică cu cea a unuia. Acesta reuneşte speranţele imposibile ale persoanelor transgender din Tailanda.

Pe un ton prietenesc, dar şi uşuratic, problematic, şi totuşi interesant, Raquella, o persoană transgender din Thailanda găsită de regizorul Olaf de Fleur Johannesson, ne promite că nu ne va spune decât adevărul şi doar adevărul despre viaţa sa. Şi exact asta face, filmul spune adevărul despre viaţa acestei comunităţi, a căror membrii speră că vor ajunge la Paris, alături de prinţul din poveste, în timp ce se rezumă la a reprezenta doar marfă.

Raquella este iniţial o prostituată, pentru ca apoi să aibă norocul să devină o angajată a unui site ai cărui vizitatori sunt descrişi de Michael ( Stefan C. Schaefer), şeful Raquellei, drept nişte „ciudaţi”. Visul său imposibil mai parcurge o etapă când pe Internet intitulata „regină” întâlneşte o persoană care vrea să o ajute cu viza pentru Islanda.

Şi cum din Islanda până la Paris nu este decât un pas, Raquella pare că se află pe punctul de a îşi împlini visul. Dar dacă visul acesta se dovedeşte a fi o iluzie, în timp ce Raquella rămâne doar marfă de utilizat şi lăsat în urmă?

Regizorul Olaf de Fleur Johannesson face una din cele mai interesante construcţii de film în ‚The Amazing Truth about Queen Raquella”. Nedorind să realizeze un documentar, din lipsă de fonduri acesta alege să renunţe la naraţiunea clasică, folosind cadre lungi, la distanţă de personaje, făcând filmul chiar mai veridic. Când se apropie cu camera de un personaj, surprinde defecte, calităţi, întrebări. Controlează fiecare amănunt, rezultatul este excelent. Aceasta este opera unui regizor talentat.

Povestea, chiar şi cu tonul său de basm, rămâne problematică. Raquella e un personaj pe care chiar dacă ajungi să îl îndrăgeşti, tot problematic rămâne.

Filmul a fost premiat cu prestigiosul premiu Teddy în 2008 la Festivalul de la Berlin.

Trailer



Recenzii recomandate
Recenzie The Runaways (2010)
Recenzie film : I love you Phillip Morris (2009) - Un film pierdut în politică
Recenzie film : A single man (2009) - Interesant, dar cu lipsuri

0 comentarii on "Recenzie The Amazing Truth about Queen Raquella (2008) - Un vis imposibil pentru o întreagă comunitate"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez