miercuri, 30 iunie 2010

Recenzie The Kid / Piciul (1921) - Prima capodoperă Charlie Chaplin

Publicat de FLORIN la 18:09
La început, Charlie Chaplin a văzut în film o metodă de a face bani, după cum el însuşi declară. Abia apoi au venit aspiraţiile artistice care atinse l-au transformat în o legendă cinematografică.

The Kid / Piciul’ este foarte probabil prima capodoperă a acestui minunat om de film. Dacă până în 1919, Chaplin a fost foarte prolific realizând o serie largă de scurt-metraje pe an, între ‚A day’s pleasure’ şi ‚The Kid’ trec doi ani care poate spun destul de mult de ambiţiile acestui prim lung metraj al său.

Povestea se deschide cu abandonul unui nou născut de către o mamă (Edna Purviance) într-o maşină care întâmplător ajunge să fie furată, fără ca hoţii să sesizeze copilul. Când îl descoperă la rândul lor îl abandonează pe o stradă mizeră, unde vagabondul gentilom îl descoperă. Cu toate că iniţial şi acesta doreşte să scape de el, ajunge să îi devină tată adoptiv, pentru ca peste 5 ani cei doi să fie de nedespărţit.

Întâmplări nefericite îi aduc însă pe aceştia într-o situaţie în care despărţirea pare iminentă. Scena în care autorităţile încearcă despărţirea vagabondului de fiul adoptat este unul din momentele care fac din film capodopera despre care vorbeam. Emoţionalitatea ei este zdrobitoare. Poate cel mai interesant aspect legat de această scenă ( care concurează cu finalurile lui ‚The Circus’ sau ‚City Lights’ în emoţionalitate) este faptul că nu chipul lui Chaplin este cel care produce emoţia, ci cel al copilului interpretat de Jackie Coogan. Asta demonstrează puterea regizorală a lui Chaplin, cu toate că povestea din spatele interpretării sale nu este deloc artistică.

A două scenă care face din ‚The Kid’ capodoperă este scena visului, în care sunt introduse nişte mesaje profunde, cu subtilitate. Cum s-ar putea interpreta cumpărarea aripilor în Rai? Probabil în mult prea multe feluri pentru a încerca un răspuns.

Pentru un film care se deschide cu „A picture with a smile, and perhaps a tear...” ( Un film cu un zâmbet şi poate o lacrimă ...), finalul filmului este poate cel mai fericit din filmografia artistului. De altfel, ,The Kid’ este unul din primele filme care combină comedia cu drama, combinaţie pe care Chaplin îşi va croi viitoarele capodopere.

Fără îndoială, filmul va rămâne în istorie drept nu doar una din primele capodopere ale lui Charlie Chaplin, ci şi una din primele capodopere ale cinematografiei. Simplu, pur şi simplu de neratat.


Recenzii recomandate
Recenzie The Ghost Writer / Marioneta (2010)
Recenzie film : Jaws / Fălci (1975)
All Quiet on The Western Front / Nimic nou pe frontul de vest (1930)

0 comentarii on "Recenzie The Kid / Piciul (1921) - Prima capodoperă Charlie Chaplin"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez