2010, după cum se arată, va fi un an foarte bun pentru cinematografia românească, dacă ne luăm după numărul filmelor ce au fost lansate sau urmează a fi lansate în acest an. Cum 2011 nu se anunţă aşa de divers, criza se vede ( sau mai corect nu se vede) în timp în industria cinematografică românească, să ne bucurăm.
Au fost lansate
Casanova, identitate feminină – Maria Dinulescu, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor într-un film regizat de Marius Th. Barna primit cu răceală atât de public, cât şi de critică.
Eu când vreau să fluier, fluier – debutul regizoral al lui Florin Şerban, venit de la festivalul de la Berlin cu două premii importante, a fost un succes de critică, dar şi un surprinzător succes de casă. Până acum filmul românesc al anului
Poker – Sergiu Nicolaescu nu vrea să se oprească, iar publicul îl susţine. Critica continuă să îl taxeze. Un film promovat pe ideea că Jojo apare goală, nu e întocmai un eşec datorită actorilor.
Luna verde – Un road movie româneasc lansat în fugă, care a trecut prin fugă în cinematografe, unde nu a reuşit să capteze atenţia mai nimănui. Critica de film îl notează drept slab.
Kapitalism, reţeta noastră secretă – Filmul a primit atenţia criticii, mass mediei, dar mai puţin a publicului român, care întocmai precum publicul de pe întreg mapamondul, deconsideră documentarul. Rămâne al doilea cel mai important film românesc lansat până acum.
Caravana cinematografică – este, după cum spun eu, un eşec neaşteptat. Publicul l-a primit cu răceală, critica cu mixte opinii.
WebsiteStory – debutul în regie a lui Dan Chişu, deşi a fost promovat ca şi film comercial, nu s-a bucurat de un mare succes de public.
Felicia înainte de toate – debutul în regie a posibil cel mai bun scenarist român, Răzvan Popescu, împreună cu Melissa de Raaf, filmul a primit două premii la TIFF 2010.
De pe la festivaluri, aşteptăm în cinematografe
Portretul luptătorului la tinereţe – prezentat în cadrul secţiunii ‚Forum’ a Festivalului de la Berlin, filmul lui Constantin Popescu Junior a fost criticat politic. Ceea ce nu l-a împiedicat să fie apreciat de critică şi să primească premiul publicului în cadrul Festivalului B-EST. Se aşteaptă să apară în cinematografie în luna octombrie a acestui an.
Medalia de onoare – 5 premii la festivalul de la Salonic, două premii la TIFF, printre altele. În regia lui Peter Călin Netzer, cu Victor Rebengiuc, ajunge în cinematografele din România pe 30 septembrie.
Aurora – prezentat în cadrul secţiunii Un Certain Regard de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu a primit ovaţii din partea presei de specialitate internaţionale, cât şi româneşti. În acelaşi timp, durata de 3 ore i-a adus şi critici. Rămâne poate cel mai aşteptat film românesc al anului.
Marţi, după Crăciun – prezentat în cadrul aceleiaşi secţiuni Un Certain Regard de la Cannes, filmul lui Radu Muntean a primit de asemenea aprecieri din partea presei internaţionale, cât şi româneşti. Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Maria Popistaşu apar în rolurile principale. Lansarea e anunţată pentru luna octombrie.
Autobiografia lui Nicolae Ceaşescu – 3 ore de imagini din arhivă alcătuiesc o ficţiune în jurul persoanei dictatorului Nicolae Ceauşescu. Andrei Ujică şi-a prezentat filmul în afara competiţiei la Cannes. Data lansării în cinematografe rămâne necunoscută.
Bună, ce faci? – deşi nu a primit niciun premiu în cadrul TIFF 2010, după ce s-a vorbit despre câştigătorii din acest an a festivalului, despre un alt film a început să se vorbească. Filmul lui Alexandru Maftei se pare că e acea comedie care ar putea cuceri publicul românesc nepasionat de minimalism.
Dacia, dragostea mea – un alt documentar care ar putea ajunge în cinematografe în acest an are personaj principal o maşină.
Mănuşile roşii – un film în regia lui Radu Gabrea, are ca subiect abuzurile regimului comunist asupra populatiei sase în 1957, la un an după revoluţia anti-comunistă din Ungaria.
The Shukar Collective Project – prezentat în cadrul TIFF 2010, este o nouă producţie HBO România.
Se aşteaptă de asemenea apariţia în cinematografe
Ursul – al doilea film Dan Chişu de anul acesta după WebsiteStory. Se schimbă eroii. Se schimbă anul, acum 1990. Dar posibil nu stilul, fiind prezentat ca un road movie.
Un balon în formă de inimă – în regia lui Cătălin Mitulescu, cu Dorotheea Petre în rolul principal.
Alice în ţara tovarăşilor – este noul proiect al regizorului Nae Caranfil.
Copilăria lui Icar – co-producţie România Elveţia, filmul regizat de Alexandru Iordănescu îl are în rolul principal pe fiul lui Gerard Depardiueu Giullaume Depardieu.
Tanti – regizorul Şerban Marinescu, cel care a semnat Cel mai iubit dintre pământeni şi Ticăloşii, revine cu un film în care joacă şi Cosmina Păsărin.
Tatăl fantomă – debutul în regie al lui Lucian Georgescu, filmul îl are în rolul principal pe Marcel Iureş.
Bineînţeles, alte titluri amânate din anii precedenţi ar putea ajunge în cinematografele româneşti, în timp ce unele din acestea ar putea fi amânate pentru anii următori. Din ultima listă stadiul anumitor proiecte este momentan necunoscut. Le vom mai cerceta pe blog.
Articole recomandate
Premiu românesc la Cannes : ‚Căutare’ de Ionuţ Piturescu
Interviu Cristi Puiu pentru New York Times
Zilele Filmului Japonez 24-30 iunie la Cinemateca Euforie
sâmbătă, 12 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii on "Filmele româneşti ale anului 2010"
Trimiteți un comentariu