Sunt multe alegeri pe care Bella trebuie să le ia în ‚Twilight Saga : Eclipse’, în română ‚Saga Amurg : Eclipsa’. Dar nu îi va fi atât de greu pe cât ne-am aştepta.
‚Totul începe cu o alegere’ simplifică producătorii. Probabil cei mai mulţi se gândesc la Edward şi la Jacob. Dar a-l alege pe Edward, înseamnă şi a alege nemurirea, despărţirea de bătăile inimii, de părinţii săi, de viaţa obişnuită de adolescentă, de virginitatea sa ( Edward nu acceptă să o transforme în vampir decât după nuntă, iar până la nuntă cum Edward e de modă veche şi ţine la tradiţii, fata e obligată să aştepte).
Bineînţeles că ştim care va fi alegerea Bellei, cu toate că finalitatea ei va putea fi văzută într-un viitor amânat, dar această falsă întrebare pe care şi-o pune ne oferă puţin aer mai curat, căci discuţiile lungi încărcate de declaraţii învechite ( nu fiindcă Edward e de modă veche, ci pentru că încă are dificultăţi de a le face credibile) am tot avut. E timpul să ne uităm în jur şi să aflăm şi ceva din poveştile celorlalţi, până acum obligaţi să stea la distanţă.
Istoriile acestora sunt cele mai artistice momente ale filmului, poate şi pentru că sunt momente scurte, iar astfel nu dispun de timp pentru a apela la vorbe mult prea uzuale prezentate drept cugetări filozofice. Va fi foarte interesant să auzim poveştile unui Jasper şi a unei Alice, pe care nu am fost lăsaţi să îi vedem dincolo de machiajul de un alb uşor exagerat, totul sub forma unor confensiuni ce vor să o pună pe gânduri pe Bella.
Dar Bella nu are nimic de ales. Privind la personajul ei, care la începutul şi sfârşitul filmului se află în faţa aceleiaşi întrebări ca la finalul din ‚New Moon’, ne dăm seama că se cam trage de timp. Alegerea a fost făcută de la început, iar ceilalţi tot insistă să se mai gândească, ceea ce financiar vorbind, pentru unii este extraordinar.
Alegerea autoarei a fost făcută, ceea ce lasă în final seria cinematografică fără alegeri. Producătorii l-au ales însă bine pe David Slade ca regizor, dar amprenta sa este invizibilă într-un ‚Eclipse’ ce a ales să nu îi mai plictisească pe iubiţii târâţi de iubite în cinematografe şi să le ofere un blockbuster şi mai pentru ei, cu toate că am observat că băieţii care vin sunt singuri, în timp ce fetele îşi aleg prietenele sau mamele drept companie.
Asta înseamnă că ceea ce se va întâmpla pe ecran va fi mai agreabil ca plăcere vinovată decât ‚New Moon’, mult mai agreabil. Dar nu şi mai artistic. S-ar putea să fie o alegere subiectivă, dar primul film din serie cred că a avut cele mai bune intenţii artistice. Şi intenţiile lui Catherine Hardwicke s-au şi materializat într-un film cu propiul stil. Intenţiile ( artistice) ale lui David Slade nu par că au existat. Dar a îndeplinit cerinţele producătorilor foarte bine.
Taylor Lautner i-a luat-o înainte lui Robert Pattinson. Primul indiciu e că la cinematograful unde am văzut filmul, numele acestuia a fost preferat pentru a sta mare scris lângă cel al lui Kristen Stewart. Nu doar pentru că are muşchii la vedere, dar şi pentru că povestea e din nou mai aproape de el, iar Robert Pattinson nu se abţine să mai falseze din când în când, acesta iese câştigător.
Într-un cort din vârful unui munte, Bella, Edward şi Jacob aşteaptă lupta decizivă dintre grupul Cullen şi armata Victoriei cea răzbunătoare. Bella doarme în braţele lui Jacob. Edward şi Jacob discută. Chiar dacă încă telenovelistic, probabil mult de spus are materialul sursă, triunghiul amoros funcţionează aici. Dar îi ia vreo jumătate de oră pentru a se forma. Apoi, barierele uşor se dărâmă.
Astfel ‚Twilight Saga : Eclipse’ se foloseşte de o a doua şansă pentru a deveni un blockbuster uşurel, cu un succes fenomenal. Sunt mai multe lupte, există puţin horror, dar alegerea e făcută de mult, iar acesta nu e un film horror.
Articole Twilight
Trailer Twilight 3 : Eclipse
Recenzie Twilight / Amurg (2008) - Adolescenţă pentru totdeauna
Recenzie Twilight Saga New Moon / Lună nouă (2009) - Shakespeare nu poate fi reinventat şi aici nici interpretat
Primele recenzii la Twilight Saga Eclipse sunt bune
Recenzie Twilight in Forks (2009) - Acesta este oraşul familiei Cullen
Twilight Eclipse versus The Last Airbender
Joacă-te cu Bella, Edward şi Jacob. Jocul Twilight Eclipse pe YouTube
vineri, 2 iulie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii on "Recenzie Twilight Saga : Eclipse / Saga Amurg : Eclipsa (2010) - Alegerile Bellei"
Robert Pattinson a fost mai mult apatic in interpretarea sa , aproape mort as spune.
MIe mi s-a parut teatral, se intra se iese de pe scena, se spun replicile, pac..urmatorul cadru, dar vizionabil.
Poate trebuiau sa se gandeasca sa schimbe si scenarista; nu stiu cum nu pot reusi sa faca un film simplu, si inca cred ca actorii principali au fost o alegere gresita de la inceput.
nu mi-am pus problema pana acum, dar sigur trec in Team Jacob ;))
să înţeleg că eşti de acord cu mine că primul Twilight rămâne cel mai bun?
eu acum nu ştiu ce să zic de scenaristă. cred că problema e cartea. poate mă lămureşti tu, citind cărţile.
văd că e specialistă în seriale / filme cu adolescenţi, dar văd că a scris şi 11 episoade din Dexter. :d ce mai alăturare?
Team Jacob şi eu. ;))
In momentul asta nu pot fi decat de acord cu tine Twilight e mai bun, dar Eclipse are meritul de a scoate momentele ciudate din scenele de actiune, facandu-le vizionabile.
nu poti transpune o poveste dintre doi iubiti care discuta cu capul pe perna despre atractia dintre ei intr-un film de actiune.
in carti aventurile celor doi nu sunt atata de senzationale (exista mai multa interactiune cu familia Cullen si a lui Jacob) in prim plan sunt cei doi, ce s-a intamplat cu intimitatea dintre ei, in filme a fost redusa la niste replici seci.( nici vocabularul lui Stephenie Meyer nu e impresionant).
Bella pe canapea spunand 'Edward is my life' a destul de ilar un film ar fi trebuit sa-mi spuna asta prin imagini nu?
Imi vine in minte exemplul cu "interviu cu un vampir" dintr-o carte romantica , melodramatica au reusit sa fac un film mult mai stilat decat cartea, mi se pare fenomenal si toate astea prin forta imaginilor si jocul actorilor.
Ai vazut ca au facut remake dupa Let the right one in, nu s-au putut abtine :)
Anne Rice a şi scris scenariul la Interviu cu un vampir. dar ai dreptate : "jocul actorilor" cred că a contat cel mai mult acolo. fiindcă regizori a avut şi seria Twilight.
m-am obişnuit însă cu idee că Twilight e prea puţin horror şi prea puţin despre vampiri.
am văzut trailerul la Let me in şi sincer mă face să revăd filmul original, nicidecum "noutatea". practic, e doar o copie în engleză, fiindcă nu-i aşa. 99% din populaţia lumii se uită doar la filme în engleză.
mulţumesc pentru detaliile despre cărţi. mi-am făcut o imagine mai clară.
Trimiteți un comentariu