sâmbătă, 24 iulie 2010

Recenzie The Sorcerer’s Apprentice / Ucenicul vrăjitor (2010) - Vrăjitorii kitsch

Publicat de FLORIN la 11:47
În noul film produs de Jerry Bruckheimer, în regia lui Jon Turteltaub ( seria ‚Comoara naţională), Nicolas Cage îl interpretează pe Balthazar, un vrăjitor ucenic al lui Merlin care aşteaptă 1000 de ani întâlnirea cu Dave ( Jay Baruchel), în speranţa că acesta îi va elibera iubita ( Monica Bellucci) captivă într-unul din multele boluri unde îi ţine prizonieri pe colegii săi cei răi, a căror planuri sunt total nefavorabile oamenilor.

Numai că prima lor întâlnire se dovedeşte un eşec total, ce îl aduce şi pe Balthazar într-un alt bol, iar pe sărmanul Dave îl înzestrează cu probleme sociale. 10 ani mai târziu, Balthazar se eliberează, iar Dave în sfârşit începe să adeverească legenda.

Ca să fii un vrăjitor bun se va dovedi că nu necesită foarte multe lecţii, dacă numele tău este Dave. Înainte chiar de sfârşit, bineînţeles că Dave, după vreo două zile de experimente în mare nereuşite, miraculos atinge puterea pe care alţii au prevestit că o deţine.

Să fii însă un magician se va dovedi mai dificil. Într-una din scenele în care magia chiar apare pe ecran, Dave îşi foloseşte cunoştinţele pentru a o impresiona pe Becky ( Teresa Palmer). Cuvintele ar putea fi în plus, momentul este însă uşor simpatic. Din păcate şi cam singular.

Vrăjitorii nu sunt şi magicieni? Cred că e obligatoriu. În ‚The Sorcerer’s Apprentice / Ucenicul vrăjitor’ însă şi-au uitat menirea. Vrăjile lor sunt în mare doar bule de lumină distrugătoare. Imaginaţia lor e inexistentă.

Ei îşi folosesc baghetele pentru a se lupta precum nişte samurai ( slabi pregătiţi). Zborul pe mătură a fost lăsat deoparte pentru o cursă de maşini în care vrăjitorul care câştigă e cel care îşi transformă vehiculul în cel mai rapid sau în cel mai mare.

Tot ceea ce se întâmplă în acest film pare că nu are nicio legătură cu vrăjitorii. Ei sunt mai degrabă nişte eroi de acţiune care aruncă bule de lumină într-o parte şi în alta, bulele reprezentând un substitut pentru arme. Unul din ei mai este şi un tocilar foarte îndrăgostit.

Prins în trafic, el se enervează pe situaţie ( sper că nu pe bătrână), spunând „Bineînţeles, are şi un aparat de mers”. Wow. Asta ar trebui să fie amuzant? Chiar nimeni nu a văzut replica asta?

Se poate ca ‚The Sorcerer’s Apprentice’ să fie văzut de unii ca un film ok. Până la urmă acţiunea trece cu clişee cu tot destul de repede prin atâtea bule de lumină. Dar mai trebuie adăugat ceva. ‚The Sorcerer’s Apprentice’ e un film kitchos. De fapt, ‚The Sorcerer’s Apprentice’ e cel mai kitchos film al verii. Iar regula cu filmele kitsch e că trebuiesc văzute doar cele care sunt conştiente de asta. Acesta nu e unul dintre ele.


Articole recomandate
Urmăreşte 5 minute din ‚The Sorcerer’s Apprentice’
Avanpremiere versus premiere : Get him to the Greek sau The Sorcerer’s Apprentice
Recenzie Toy Story 3 / Povestea jucăriilor 3 IMAX 3D (2010)

0 comentarii on "Recenzie The Sorcerer’s Apprentice / Ucenicul vrăjitor (2010) - Vrăjitorii kitsch"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez