sâmbătă, 17 iulie 2010

Recenzie Valhalla Rising (2009)

Publicat de FLORIN la 14:17
Violenţa este elementul ce caracterizează cel mai bine noul film al regizorului Nicolas Winding Refn ce acum doi ani ne-a adus ‚Bronson’. Şi acolo violenţa era parte importantă din film, dar în ‚Valhalla Rising’ se merge mult mai departe, poate chiar mult prea departe.

Într-o tăcere aproape constantă, întreruptă doar de ameninţări şi temeieri de moarte, violenţa invadează ecranul din nou şi din nou. Scalpuri distruse, înjunghieri repetate, ruperi de capete, în lumea medievală portretizată în film reprezintă normalitate. Supravieţuirea întotdeauna necesită luptă, iar lupta se dă mereu până la ultima suflare.

Mads Mikkelsen îl interpretează pe One Eye, barbarul cu un singur ochi, ce reuşeşte să evadeze prin violenţă din mâinile celor care se foloseau de puterea sa fizică. Nu rosteşte niciun cuvânt de-a lungul întregului film. Cu faţa acoperită de rămăşite de sânge, îl lasă pe copilul ce îl urmăreşte să vorbească pentru el, iar atunci când este nevoie cu rapiditate îşi scoate cuţitul şi îl foloseşte în mod repetat, nelăsând speranţă. Acesta se alătură unui grup de creştini ce pornesc într-o călătorie războinică ce niciodată nu îi va duce la destinaţie.

Ei se folosesc de aceleaşi săbii cu care ( se) ucid ( între ei) pentru a crea semnul crucii. Credinţa lor devine inexplicabilă prin acţiunile lor bazate pe teamă. Se spun prea puţine, se acţionează repede. Într-o oră şi 20 de minute, s-ar putea spune că filmul face la fel. Dar cele 80 de minute sunt lungi şi în mare fără sens, pretenţioase şi foarte plictisitoare. Culorile de pe ecran sunt foarte frumoase în subtilitatea lor. Subtilitatea acestui film este însă mai degrabă imposibil de notat, ceea ce face din ‚Valhalla Rising’ un eşec de o violenţă gratuită pusă în cârca artei.

Recenzii recomandate
Recenzie film : The Book of Eli / Cartea lui Eli (2010)
Recenzie film : Prince of Persia : The Sands of Time ( 2010) - Dacă aş fi jucat acest film, ar fi fost grozav
Recenzie film : Kick Ass (2010)

6 comentarii on "Recenzie Valhalla Rising (2009)"

iris spunea...

Referitor la violenta, in mitologia scandinava pana si geneza e explicata printr-o crima pimordiala, luptatorii trebuiau sa treaca prin diferite initieri care sa duca la dezumanizare etc. Ar putea fi o explicatie.

Dar daca nu ai cunostinte despre universul aceesta violent, cum isi poate explica cineva finalul, (pt a accede in Valhalla trebuie sa mori intr-o lupta).Pana la urma filmul se numeste Valhala Rising iar One eye isi cam atinge scopul ...pe langa a vazut si America :)

Citisem undeva ca regizorul a declarat ca nu a citit o saga in viata lui, totusi vad ca a participat si el la scenariu , cam confuz pentru ca elementele mitologice sunt presarate peste tot incepand cu personajul principal.

Sunetul a fost reusit, pe mine m-a atras cel mai mult

Florin on 18 iulie 2010 la 13:26 spunea...

sincer, nici nu am vrut să îl înţeleg mai mult decât regizorul a simţit nevoia să arate prin film. e bine că există şi nişte explicaţii, dar a le găsi în afara filmului înseamnă a accepta eşecul său.

Iris spunea...

cred ca nu trebuia sa se foloseasca de un simbol mitologic daca nu asta vroia sa arate.

daca explicatia mea a fost prea lunga recunosc ca istoria religiilor e un subiect preferat.

Florin on 19 iulie 2010 la 11:09 spunea...

filmul e cel care a fost lung. :))

Iris spunea...

:)) bun atunci
sa asteptam sa vedem Thor mai degraba are niste nume interesante in jurul lui, un actor dragut

Florin on 19 iulie 2010 la 15:13 spunea...

mai e cava până atunci, dar aşteptăm. ;)

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez