luni, 12 iulie 2010

Recenzie Grease (1978) - Adolescenţii din era disco

Publicat de FLORIN la 10:37
Urmărind ‚Grease’ nu poţi decât să fii de acord că filmul ce acum mai bine de 30 de ani devenea unul din cele mai importante succese de box office e la fel de obişnuit precum multe alte comedii romantice de liceu. Cu personaje astăzi standard ( nu sunt convins unde era genul acum 30 de ani), un plot aproape inexistent , actori celebrii şi astăzi, care nu au ce să joace, ,Grease’ are un atuu : cântece prostuţe încă fredonate.

Dacă unul din posturile tv pe care le vizitezi este VH1, aş spune că e aproape imposibil să nu cunoşti cântecele lui ‚Grease’. Cu versuri din cele mai simpliste şi ritmuri uşurele, cântate de un John Travolta şi o Olivia Newton Jones cu nişte coafuri din cele mai neobişnuite, piesele te prind îndeajuns încât să nu cauţi cu disperare telecomanda.

Filmul se foloseşte de acele momente ( nu toate sunt extraordinare) pentru a scoate o vizionare pentru un spectator conştient că vede un film mediocru. Probabil şi adolescenţii din era disco care au văzut în mod repetat filmul ştiu din ce este făcut acest film şi probabil că nu îi deranjează. Poate într-un fel ‚Grease’ a avut un sens la vremea lansării sale.

Poate pentru fiecare generaţie de adolescenţi e necesară existenţa unei fete bune, unei fete rele, unui băiat de gaşcă, unei curse cu maşini, unui dans memorabil, unei directoare dure, unor glume proaste care pentru totdeauna vor funcţiona.

‚Grease’ a făcut asta în 1978, iar adolescenţii acelei perioade au fost mulţumiţi şi s-au bucurat de neconvenţionalismul său. Mai mult, într-o eră când muzicalul nu atingea culmile popularităţii, ,Grease’ a mai oferit o speranţă ( neconcretizată) pasionaţilor ( filmul este o adaptare după un muzical de pe Broadway). Iar chiar dacă John Travolta a reuşit să se reinventeze ca erou de acţiune, în memoria cinefililor niciodată, nici măcar cu Pulp Fiction, nu va putea să înlocuiască imaginea creată de un Grease sau de un Saturday Night Fever.


Articole recomandate
Recenzie Mary Poppins (1964) - Cea mai bună dădacă din lume
Recenzie Shrek forever after / Shrek pentru totdeauna (2010)
Recenzie Hot Tub Time Machine / Teleportaţi în adolescenţă (2010)

2 comentarii on "Recenzie Grease (1978) - Adolescenţii din era disco"

Iris spunea...

mie mi-a placut summer nights, nu neg ca melodia e puerila, dar tot mi-a placut :), asa am ajuns sa vad si filmul defapt..intr-un final tot la melodie m-am intors, e tot filmul

FLORIN on 13 iulie 2010 la 16:18 spunea...

da, Summer Nights şi You're the one that I want fac tot filmul. sau sunt tot filmul. :D

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez