marți, 6 iulie 2010

Recenzie Stalker / Călăuza (1979) - În căutarea speranţei

Publicat de FLORIN la 15:46
Adaptare cu multe libertăţi a romanului ‚Picnic la margine de drum’ de Arkadis şi Boris Strugatki, filmul lui Andrei Tarkovsky nu este altceva decât o capodoperă ce depăseşte genurile în care vrea să fie pus, o operă a unui geniu şi nimic mai puţin.

Misterios şi permanent surprinzător, dar cel mai important uman, ,Stalker/ Călăuza’ urmăreşte încercarea a trei oameni de a intra într-un perimetru interzis şi apoi de a-l explora în scop personal.

Pe acest perimetru interzis, intitulat ‚Zona’, se presupune că la un moment dat a picat ceea ce a părut a fi un asteroid. Când însă oamenii trimişi la faţa locului au încetat să mai se întoarcă, perimetrul a fost delimitat şi pus sub pază.

Trei oameni încearcă să intre aici : Călăuza, Scriitorul şi Omul de Ştiinţă, cu speranţa că locul îşi va arăta puterile magice şi le va îndeplini dorinţele ( de a ajunge genii, laureaţi de Nobel), pentru ca astfel să devină fericiţi.

Sigur că intrarea în Zonă nu se va dovedi foarte uşoară, dar ea se va realiza. Mult mai greu se va ajunge la camera în cauză, cea despre care se presupune că îndeplineşte dorinţele celor ajunşi acolo. Drumul nu e nicidecum uşor de parcurs, mai ales că locul nu acceptă calea directă, ci cere a fi ocolit. El este plin de capcane, întotdeauna noi şi în continuă mişcare, spune aceeaşi Călăuză a cărui credinţă în acest loc nu se manifestă în totalitate şi la cei doi oaspeţi.

Un ratat al vieţii din afara zonei, cu o soţie ce nu mai acceptă plecările sale periculoase în acest loc straniu şi cu o fiică neglijată, Călăuza crede că doar cele mai pure dorinţe sunt îndeplinite, doar al acelor persoane care şi-au pierdut speranţa, pentru a le putea fi redată. Dar sunt oaspeţii săi acele persoane? Dar e adevărat ceea ce se spune despre această misterioasă cameră atât de puternică?

De unde are ea puterea de a reda speranţa, umanitatea? Filozofia discuţiilor celor trei persoane ajung să capteze tema unui film care e departe de a fi un Sf clasic. De altfel, partea lui filozofică e cea care îl duc departe de genul unui Alfred Hitchcock sau al unui David Lynch, şi ei maeştrii ai suspansului.

Ceea ce se întâmplă pe ecran e întotdeauna uluitor. De la poveste la cinematografie la muzică şi interpretare, ,Stalker’ e un film al unui mare cineast, al cărei filmografie nu doar că merită, dar trebuie descoperită. Acest film poate fi un excelent început în filmografia unui cineast cum puţini sunt / au fost / vor fi. Adaug : foarte puţini.


Online despre filmul Stalker
Un fel de trailer
Tema muzicală


Recenzii recomandate
Recenzie The Good, the Bad and the Ugly (1966) - Din epoca de aur a westernului
Recenzie Rosemary’s Baby / Copilul lui Rosemary (1968)
Antichrist (2009) – Lars Von Trier

4 comentarii on "Recenzie Stalker / Călăuza (1979) - În căutarea speranţei"

Iris spunea...

dimineata citisem pe un alt blog despre filmul acesta, apoi ai scris si tu, trebuia sa il vad.Impresionanta interpretarea regizorului asupra cartii ,( ar incerca cineva sa faca un remake?) , intreaga parabola, da iti creeaza o senzatie "straina" pana la urma acesta cred ca e elementul SF si da, dorintele pe care le avem, ce numim noi fericire nu are forma, consistenta in timp si spatiu.
Pentru a doua oara saptamana asta am ramas cu intrebari la final bine prim oara nemultumita si a fost The Reader, a trebuit sa citesc nuvela, aici nu prea ajuta cartea.
Cea mai nepotrivita comparatie despre care am citit cea cu The Book of ELi...

Florin on 7 iulie 2010 la 16:20 spunea...

păi cartea nu cred că poate să te ajute în acest caz, din câte am citit, e foarte puţin urmată de film.

eu nu am nevoie de un remake. mai degrabă aş revedea filmul, fiindcă oricum o singură vizionare pentru un astfel de film nu este îndeajuns.

după ce am citit cartea la The Reader, vizionarea filmului a funcţionat mai bine.

iar despre comparaţie, nimic nu mă mai miră. asta e ca şi 'filmele din anii 50 sunt bizare', scris pe un blog dedicat filmului.

Iris spunea...

am citit cartea, da nu te ajuta sa intelegi mai bine viziunea regizorului.
merita revazut dar nu singur

Ioan spunea...

Aveam 27 de ani cand am vazut Stalker la cinema. A rulat doua zile si am fost de trei ori la el.
Acum, la aproape 60 de ani, pot sa spun ca este filmul care mi-a marcat, profund, viata. In sensul bun.

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez