sâmbătă, 15 mai 2010

Recenzie film : The Cove (2009) - Urmaşii lui Flipper într-o altfel de poveste

Publicat de FLORIN la 19:29
Sunt sigur că vă mai amintiţi de Flipper. În fond, este de neuitat. Ce s-a întâmplat cu Flipper după terminarea filmărilor? Richard O’Barry, cel care a capturat şi a antrenat delfinii care l-au interpretat pe Flipper în primul serial al său din 1964 ne oferă în ‚The Cove’ un răspuns care fără îndoială că îngrozeşte. El spune că una din femelele care l-au intrepretat pe Flipper „s-a sinucis” în braţele sale.

Probabil că deja v-aţi întristat la auzul acestei declaraţii, dar ‚The Cove’ nu vorbeşte despre ‚Flipper’, cât despre ce a făcut Richard O’Barry după acest incident devastator. A încercat să distrugă ceea ce a creat.

‚Flipper’ a fost doar începutul unei afaceri de miliarde de dolari, în care delfinii sunt prinşi şi ţinuţi în captivitate pentru a bucura oamenii. Dar ‚The Cove’ nu este nici despre cum delfinii nu sunt fericiţi ţinuţi în captivitate, ca probabil toate celelalte animale pe care le vedem la Grădina Zoologică. Sau nu numai despre asta.

Principala cauză a persoanelor din spatele documentarului ‚The Cove’ este aceea de a captura în format video uciderea delfinilor în oraşul Taiji, Japonia. Iar realizarea aceasta nu este una deloc uşoară. Până ca regizorul Louie Psihoyos împreună cu echipa sa să încerce asta, Richard O’Barry a mai încercat să deconsipere nefericitele evenimente din acest oraş japonez împreună cu reporteri BBC sau Time şi nu a reuşit, fiindcă încercările acestora au fost realizate conform legii. ‚The Cove’ nu este realizat astfel.

Asta întâmplându-se în una din cele mai democratice ţări din lume este chiar dezamăgitor. Câte alte lucruri macabre care se întâmplă pe această planetă ne sunt necunoscute?

Unul nu mai ne este necunoscut. Şi acum ce facem? E greu de spus, de aceea poate nu e cazul să vorbim despre asta. Dar vă avertizez că ‚The Cove’ este un documentar care după ce l-ai văzut, ai vrea să nu ţi-l mai aminteşti, dar nu prea găseşti calea de a uita. Impactul acelei scene prin care realizatorii documentarului arată ceea ce atâţi alţii nu au reuşit este mult prea mare, ceea ce te va ţine departe Flipper în următoarea perioadă.

Deoarece probabil nu vă uitaţi la mult prea multe documentare, vă pot spune că ‚The Cove’, câştigătorul din acest an al premiului Oscar, merită cu siguranţă să îşi facă loc în lista voastră de filme. Se pune întrebarea dacă veţi reuşi să îl vedeţi până la final. Indiferent că veţi reuşi sau nu, puteţi încerca, în fond , The Cove’ a fost numit cel mai bun documentar din 2009.

Articole recomandate
Recenzie film : Kapitalism, reţeta noastră secretă (2010)
Trailer Cannes 2010 : Autobiografica lui Nicolae Ceauşescu ( Andrei Ujica, 2010)
Trailer : Caravana cinematografică / Kino Caravan ( Titus Muntean, 2010)

0 comentarii on "Recenzie film : The Cove (2009) - Urmaşii lui Flipper într-o altfel de poveste"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez