duminică, 18 aprilie 2010

Examen : un film de Titus Muntean

Publicat de FLORIN la 15:10
Se vorbeşte foarte mult despre noua generaţie de regizori de elită români. Ca să intri în listă e nevoie de un premiu la un festival important de afară. Sau poate că nu ...? E greu de spus unde se află Titus Muntean ca şi regizor român, în primul rând fiindcă până acum singurul film care a ajuns la public este debutul său ‚Examen’.

‚Examen’ nu pleacă departe de perioada favorită a cinematografului românesc. Nu o spun cu vreun reproş, fiindcă în final comunismul a stat ceva timp în România şi merită categoric să se regăsească în interesele regizorilor români. Nici nu cred că tema e supradezbătută cinematografic, cred că sunt doar puţine filme româneşti şi de aceea cinefilii doresc şi altceva.

Inspirat dintr-un caz real, filmul lui Titus Muntean prezintă povestea lui Cristian Săndulescu ( Marius Stănescu), un bărbat acuzat pe nedrept de o crimă pentru care ajunge să fie condamnat şi apoi eliberat la câţiva ani distanţă. Povestea ne este prezentată prin intermediul unui documentar pe care doi studenţi la regie/imagine vor să îl facă pentru examenul de licenţă. Interesul acestora pentru povestea unui om care nu a reuşit niciodată să treacă peste nedreptatea trăită nu depăseşte în mare nota de la examen. Şi lucrurile nu se schimbă până la sfârşit. Dar omul îşi spune povestea.

Şi dacă pe ei nu îi impresionează, pe noi ne captivează, ne fascinează, inclusiv dincolo de poveste, şi asta fiindcă ‚Examen’ este un thriller foarte bun, prezentat altfel, original, bine jucat. Gheorghe Dinică, Gheorghe Visu şi Clara Vodă sunt alţi trei actori care acompaniază un tur de forţă din partea actorului Marius Stănescu.

Şi sigur, încă nu ştim unde să îl aşezăm pe Titus Muntean, dar ‚Examen’ asigură o mare curiozitate pentru cel de-al doilea film al său ‚Caravana cinematografică’, în curând în cinematografele din România.

0 comentarii on "Examen : un film de Titus Muntean"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez