joi, 1 iulie 2010

Recenzie Kynodontas / Dogtooth (2009) - Alegerea izolării

Publicat de FLORIN la 14:21
Câştigător al trofeului ‚Un Certain Regard’ în cadrul ediţiei din 2009 a festivalului de la Cannes, filmul grec ‚Kynodontas’, în engleză ,Dogtooth' este ciudat. Nu întocmai şocant, cu toate că ceea ce se întâmplă pe ecran este foarte departe de a reprezenta un subiect obişnuit, filmul este un experiment cinematografic reuşit, pe alocuri clar pervers, dacă nu în totalitate.

Din film nu lipsesc imaginile explicite, cu toate că nu ele sunt cele care produc disconfortul, ci tensiunea dintre personaje. Relaţiile dintre acestea par strict animalice, lipsite de orice formă de afecţiune, realizate din obligaţie şi totuşi plăcute. E într-adevăr o tensiune neexploatată până la acest ciudat ‚Kynodontas’.

Opt personaje apar în filmul regizat de Giorgos Lanthimos, la primul său succes internaţional. Cinci dintre aceştia sunt membrii acestei familii izolate într-un loc necunoscut, dintr-un motiv nici el cunoscut, care sperăm că îl vom afla până la final. A şasea este o prostituată alături de care fiul cel mare îşi experimentează sexualitatea. Un dresor de câini şi un coleg de muncă al tatălui mai apar izolat.

În rest, filmul stă aproape de aceste cinci personaje : tată, mamă, fiu şi două fiice, care trăiesc într-o altfel de lume. Tatăl, singurul care părăseşte casa, şi mama sunt cei care controlează această lume în care „marea” este un scaun, „zombie” este o floare, avioanele de pe cer uneori ajung în grădina casei pentru a reprezenta un motiv de luptă între cei 3 posibili fraţi, muzica este cântată de un bunic, filmele sunt ale familiei şi sunt obligatoriu fără sunet, iar fata cea mare îl linge pe tatăl său pentru ca acesta să se trezească din somn.

Nu vreţi să aflaţi ce se întâmplă atunci când o pisică prietenoasă ajunge în curtea foarte mare a casei. E poate cea mai respingătoare imagine din film. Întâmplarea duce la „moartea” unui frate de după gardul zid, la care din când în când una dintre surori mai arunca nişte dulciuri, iar fratele pietre.

Curând mama anunţă că este însărcinată şi că va naşte doi gemeni şi un câine. Cum adolescenţii nu sunt neapărat mulţumiţi, mama îi anunţă că s-ar putea ca cei doi copii să nu se mai nască. În schimb câinele va sosi cu siguranţă.

Totul e un experiment curios care ne-am dori să ştim unde vrea să ducă. Regizorul alege să nu ne răspundă la întrebare, nu ştiu dacă din păcate sau din fericire. Izolarea la care sunt supuse personajele reprezintă în final subiectul unui film care se încheie nemulţumitor, dar care nu greşeşte în niciun moment în prezentarea acestei lumi ciudate şi perverse create în jurul puţinelor personaje. Cu siguranţă grafic vorbind va putea fi urmărit mai uşor decât un ‚AntiChrist’, imaginile explicite sunt foarte reduse, dar dintre acestea două, la ‚Kynodontas’ cu siguranţă factorul psihologic se vede secundar.

Trailer

Recenzii recomandate
Recenzie film : American Teen (2008) - Adolescenţii renunţă la ficţiune
Recenzie The Ghost Writer / Marioneta (2010)
Recenzie film : La nana / The maid (2009) - O servitoare horror

0 comentarii on "Recenzie Kynodontas / Dogtooth (2009) - Alegerea izolării"

 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez