duminică, 25 aprilie 2010

Kick Ass : niște supereroi de film cult

Publicat de FLORIN la 19:41 0 comentarii
Au existat momente în care ţi-ai dorit să salvezi lumea sau cel puţin o persoană? Poate că o puteai face, dar ai preferat să întorci spatele sau să mergi mai departe? Greşit, o puteai face conform teoriei expuse de Matthew Vaughn în ‚Kick ass’. Ceea ce trebuia să faci era să încerci să fii un super-erou, precum personajele din ‚Kick ass’, a.k.a. cel mai nou, cel mai cool şi cel mai original film despre super-eroi pe care îl vei vedea în perioada următoare.

Departe de a avea bugete colosale şi efecte de ultimă generaţie, ‚Kick ass’ are ceva mai important : o idee. Şi se cunoaşte asta. În primul rând, „super-eroii” filmului nu sunt cu adevărat super-eroi, adică oameni muşcaţi de păianjeni modificaţi genetic sau expuşi la nu ştiu ce sursă de energie care le-a oferit talente speciale.

Dave ( mai târziu cunoscut ca Kick ass) este un băiat obişnuit de liceu, slăbuţ, nepopular, posibil virgin, uşor de luat drept gay ( ceea ce se şi întâmplă), pasionat de benzile desenate. Acesta se gândeşte într-o zi că nu mai poate sta să privească toate nedreptăţile zilnice, motiv pentru care îşi îmbracă costumul recent comandat şi porneşte în „salvarea” unor maşini. Ceea ce iese la prima încercare nu e exact foarte bine pentru acesta, dar el insistă şi reușește să salveze pe cineva. Apoi, cu ajutorul Internetului, acesta devine Kick ass ( adică un super-erou al mass-mediei).

Abia după ce „a devenit” super-erou, el află că mai există şi alţi super-eroi, nici ei modificaţi genetic, dar mult mai antrenaţi : Hit Girl şi Big Daddy, mult mai violenţi decât eroii cunoscuţi. În căutarea dreptăţii, ei nu se opresc de la a împuşca ( dar mai ales a omorî) oameni. Ăsta e unul dintre motivele pentru care eroii filmului nu au fost foarte simpatizaţi de anumite organizaţii guvernamentale. Poate că nu este educativă imaginea unui fete de 11 ani stăpânind la perfecţie arme albe şi de foc, dar poate că filmul nu e tocmai pentru cineva de 11 ani, iar asta ar trebui să fie de ajuns în controversele create. A nu face cunoştinţă cu Hit Girl ar fi fost o pierdere.

Este adevărat că filmul se foloseşte din când în când de clişee, dar personajele sunt atât de simpatice şi acţiunea atât de energică, încât nu deranjează.

‚Kick ass’ este capabil să stârnească pasiunea aia pe care doar un film cult o poate stârni. Nu pentru toată lumea, dar fără îndoială vor fi ceva persoane care după vizionare își vor alege alți super-eroi ca favoriți.

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Kapitalism, reţeta noastră secretă

Publicat de FLORIN la 12:14 0 comentarii
Kapitalism, reţeta noastră secretă
Gen : documentar
Regia : Alexandru Solomon
Invitaţi : Dan Voiculescu, George Copos, Dinu Patriciu, George Becali

În una din cele mai amuzante scene ale documentarului lui Alexandru Solomon, Gigi Becali se plimbă în Parlamentul European doar doar găseşte şi el un Vadim care să îi ţină companie. Dar nu găseşte. Nu e asta o imagine care merită văzută? Eu zic că da. În sfârşit, printr-o imagine, de o raritate problematică, putem observa cum Gigi Becali este aşezat la locul meritat ( a se înţelege la colţ). Numai pentru aceasta și filmul acesta nu ar trebui ratat.

Dar ‚Kapitalism, reţeta noastră secretă’ nu este doar despre Gigi Becali. Ba chiar acesta e departe de a fi un personaj principal al filmului, intervenţia sa fiind mai mult un moment de destindere pentru spectatorul ce nu ştie cum să mai reacţioneze la lecţia de business românească primită de la „băieţii deştepţi”. Mai zâmbăreţi sau mai puţin zâmbăreţi, figuri arhicunoscute ( a se citi controversate, implicate în scandaluri de corupţie) ale lumii afacerilor din România, printre care Dan Voiculescu, George Copos şi Dinu Patriciu îşi prezintă ( oficial) reţeta succesului în capitalismul nostru balcanic. Neoficial, aceştia mai degrabă oferă explicaţii, pe care le acceptăm sau nu ( mai puţin asta), în funcţie de capacitatea fiecăruia de a ştii cum să guverneze discuţia deloc facilă propusă de regizorul narator.

În sprijinul lor, încă de la început, acelaşi regizor/narator îl invocă pe Nicolae Ceauşescu, care revizitează, într-un exerciţiu imaginativ foarte inspirat, România zilelor noastre, moment oportun pentru câteva discursuri „filozofice”.

‚Kapitalism, reţeta noastră secretă’ sigur că nu spune nimic nou, dar tonul diferit merită ascultare ( vizionare), chiar dacă ceea ce face ştim deja : România e cam în prăpastie.

duminică, 18 aprilie 2010

Examen : un film de Titus Muntean

Publicat de FLORIN la 15:10 0 comentarii
Se vorbeşte foarte mult despre noua generaţie de regizori de elită români. Ca să intri în listă e nevoie de un premiu la un festival important de afară. Sau poate că nu ...? E greu de spus unde se află Titus Muntean ca şi regizor român, în primul rând fiindcă până acum singurul film care a ajuns la public este debutul său ‚Examen’.

‚Examen’ nu pleacă departe de perioada favorită a cinematografului românesc. Nu o spun cu vreun reproş, fiindcă în final comunismul a stat ceva timp în România şi merită categoric să se regăsească în interesele regizorilor români. Nici nu cred că tema e supradezbătută cinematografic, cred că sunt doar puţine filme româneşti şi de aceea cinefilii doresc şi altceva.

Inspirat dintr-un caz real, filmul lui Titus Muntean prezintă povestea lui Cristian Săndulescu ( Marius Stănescu), un bărbat acuzat pe nedrept de o crimă pentru care ajunge să fie condamnat şi apoi eliberat la câţiva ani distanţă. Povestea ne este prezentată prin intermediul unui documentar pe care doi studenţi la regie/imagine vor să îl facă pentru examenul de licenţă. Interesul acestora pentru povestea unui om care nu a reuşit niciodată să treacă peste nedreptatea trăită nu depăseşte în mare nota de la examen. Şi lucrurile nu se schimbă până la sfârşit. Dar omul îşi spune povestea.

Şi dacă pe ei nu îi impresionează, pe noi ne captivează, ne fascinează, inclusiv dincolo de poveste, şi asta fiindcă ‚Examen’ este un thriller foarte bun, prezentat altfel, original, bine jucat. Gheorghe Dinică, Gheorghe Visu şi Clara Vodă sunt alţi trei actori care acompaniază un tur de forţă din partea actorului Marius Stănescu.

Şi sigur, încă nu ştim unde să îl aşezăm pe Titus Muntean, dar ‚Examen’ asigură o mare curiozitate pentru cel de-al doilea film al său ‚Caravana cinematografică’, în curând în cinematografele din România.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Program B-EST 2010

Publicat de FLORIN la 15:36 0 comentarii
În perioada 20-25 aprilie, cinefilii din Bucureşti au motive să se bucure, fiindcă la cinema Scala şi sala Elvira Popescu vor rula multe filme bune, în cadrul B-EST IFF 2010.

Ajuns la cea de-a şasea ediţie, invitatul special din acest an este Andrei Konchalovski.

Programul pe zile şi cinematografe poate fi vizitat mai jos.


Cinema Scala


Marţi, 20 aprilie 2010

19.00 Gala de deschidere
Strălucire/ Gloss / Glyanets / r. Andrei Konchalovski, 118 min


22.00 În afara competiţiei:
Timpul ce ne rămâne/ The Time that Remains / r. Elia Suleiman, 108 min


Miercuri, 21 aprilie 2010

12.30 Competiţie scurtmetraj:
Calup scurtmetraje 1

14.30 În afara competiţiei / Documentare muzicale
Pisicile persane/ No one Knows about Persian Cats / r. Bahman Ghobadi, 106 min
O perspectivă semi-documentaristică asupra scenei muzicale iraniane.
Distribuţie: Negar Shaghaghi, Ashkan Koshanejad, Hamed Behdad

16.30 În afara competiţiei:
Casa de nebuni/ Dom Durakov/ r. Andrei Konchalovski, 104 min
În prezenţa regizorului

19.00 Competiţie lungmetraj:
Gigante / r. Adrian Biniez, 84 min

21.00 În afara competiţiei:
Vincere / r. Marco Bellocchio, 118 min

Joi, 22 aprilie 2010

12.30 Competiţie scurtmetraj:
Calup scurtmetraje 2

14.30 Retrospectiva Andrei Konchalovsky
În slujba lui Stalin/ The Inner Circle / r. Andrei Konchalovski, 137 min

17.00 Competiţie lungmetraj:
Ghinioniştii/ La Merditude des choses / r. Felix van Groeningen, 108 min

19.00 Competiţie lungmetraj:
Caravana cinematografică / r. Titus Muntean, 95 min

21.00 În afara competiţiei:
Secretul/ El secreto de sus ojos / r. Juan Jose Campanella, 127 min


Vineri, 23 aprilie 2010

12.30 Competiţie scurtmetraj:
Calup scurtmetraje 3

14.30 Retrospectivă Andrei Konchalovsky
Asya şi găina cu ouă de aur/ Kurochka Ryaba/ r. Andrei Konchalovski, 117 min

17.00 Competiţie lungmetraj:
Humpday / r. Lynn Shelton, 94 min

19.00 Competiţie lungmetraj:
In the Loop / r. Armando Iannucci, 106 min

21.00 În afara competiţiei:
Sete de sânge/ Thirst / r. Park Chan Wook, 133 min

Sâmbătă, 24 aprilie 2010

12.30 Documentare HBO
Circul Vesel / r. Claudiu Mitcu, 55 min

Lumea văzută de Ion B./ r. Alexander Nanau, 60 min
Viaţa artistului la senectute - de la ghena de pe Moşilor la galeriile de la Paris.

14.30 Romano Cinema and Culture
Libertate/ Korkoro / Liberte/ r. Tony Gatlif, 111 min

17.00 Competiţie lungmetraj:
Samson şi Delilah/ Samson and Delilah / r.Warwick Thorton, 101 min

18.30 Competiţie lungmetraj:
Portretul luptătorului la tinereţe/ r. Constantin Popescu, 163 min

21.30 În afara competiţiei:
Un om singur/ A Single Man / r. Tom Ford, 101 min


Duminica, 25 aprilie 2010

14.00 Documentar eveniment
Infernul lui Henri-Georges Clouzot/ L'Enfer de Henri-Georges Clouzot/ r. Serge

19.30 Gala de închidere

21.00 Film de închidere
Un tip serios/ A Serious Man / r. Ethan & Joel Coen, 106 min
Cinema Elvira Popescu


Joi, 22 aprilie 2010

Seara franţuzească
19.00 Documentar eveniment

21.00 În afara competiţiei


Vineri, 23 aprilie 2010

21.00 Libertate/ Korkoro/ Liberte


Sâmbătă, 24 aprilie 2010

18.00 Swing/ r. Tony Gatlif, 90 min

20.00 Gadjo Dilo/ r. Tony Gatlif, 102 min


Duminica, 25 aprilie 2010

17.00 Happy New Life/ Arpad Bogdan, 80 min

Pentru mai multe detalii despre filme şi festivalul, vizitaţi b-est.ro.

joi, 15 aprilie 2010

A l’interieur (2007)

Publicat de FLORIN la 12:09 0 comentarii
Filmul francez ‚A l’interieur’ nu este un horror obişnuit, deşi foloseşte cantităţile mari de sânge obişnuite de la un film de duzină.

În schimb, singurul film al lui Alexandre Bustillo şi Julien Maury este pe rând o dramă emoţionantă, un thriller misterios, un horror plin de sânge şocant. Nu sperie, dar oripilează în anumite momente. Cu un final surprinzător şi grafic deranjant, filmul şi-a asigurat fără îndoială statutul de cult în rândul fanilor genului horror.

luni, 5 aprilie 2010

The Passion of the Christ / Patimile lui Hristos (2004)

Publicat de FLORIN la 16:30 0 comentarii


The Passion of the Christ’ este unul din cele mai controversate filme ale ultimilor ani. Dar este un film bun, care să rămână un punct de referinţă pentru arta cinematografică, religioasă sau nu? Cum pare acest film la 6 ani de la lansare şi văzut imediat după un monumental ‚Jesus of Nazareth’? Prost, foarte prost.

Mel Gibson este un actor ale cărui experienţe regizorale au convins lumea cinematografică cu un ‚Braveheart’ câştigător de Oscar. În ‚The Passion of the Christ’ viziunea propie a ultimilor ore din viaţa pământeană a lui Iisus rămâne neconvingătoare, amatoare şi exagerată. Nu neapărat ca regizor, dar mai ales ca scenarist cade capcană superficialităţii, creând personaje excesiv de violente, dintr-o bucată, asemănătoare filmelor de acţiune de duzină.

duminică, 4 aprilie 2010

Film : Iisus din Nazaret

Publicat de FLORIN la 20:57 0 comentarii

Precum există o tradiţie privind filmele de Crăciun, la fel există şi una cu filmele de Paşte. Redifuzate an după an, atrag în faţa televizoarelor tot atâţia telespectatori gata să le redescopere. ‚Jesus of Nazareth’ este fără îndoială un film întotdeauna difuzat de Paşte la români.

Fără a fi neapărat cel mai bun film cu Iisus, ‚Jesus of Nazareth’ al lui Franco Zeffirelli este cel mai cunoscut dintre acestea. Depăşind 6 ore în întindere, miniseria oferă subiectului timpul necesar desfăşurării poveştii din cea mai citită carte. Iar asta poate că din punct de vedere religios este foarte bine, dar mai important este că strict cinematografic filmul este o operă a cărei complexitate este indubitală.
 

Club de film Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez